На окупованих територіях сім`ям, які не віддали дітей до російських шкіл, погрожують позбавленням батьківських прав

Джерело: detector.media
Окупанти проводять рейди по домах, під час яких перевіряють телефони на наявність додатка й навчання в українській школі.

На тимчасово окупованих територіях загарбники розшукують дітей, яких батьки не віддали до навчання у російські школи. Про це повідомляє Центр національного спротиву.

За інформацією Центру, представники окупаційних адміністрацій у супроводі військових російської армії об’їздили села на тимчасово окупованих територіях півдня України: під час рейдів шукали родини, у яких діти не пішли вчитися до шкіл, захоплених росіянами. Коли таких дітей виявляли, з батьками проводили «профілактичні бесіди».

«Зокрема окупанти погрожували позбавленням батьківських прав й перевіряли телефон на наявність додатка й навчання в українській школі. Окрему розмову з батьками проводили співробітники фсб», – інформують у ЦНС.

Центр національного спротиву закликав повідомляти про тих, хто чинить тиск на батьків й спонукає дітей до «навчання» в осередках російської пропаганди за посиланням.

Нагадаємо, як йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch «Навчання в окупації: примусова русифікація системи освіти на окупованих територіях України», російські загарбники забороняють українську мову та навчальну програму, нав’язують російську систему освіти, поширюють антиукраїнську пропаганду та впроваджують російську мову викладання в навчальних закладах на окупованих Росією територіях України. 

Для навчання за впровадженою окупантами «освітньою програмою» використовуються підручники з історії, які виправдовують російське вторгнення та зображують Україну як «неонацистську державу».

Також за цією програмою суворо обмежено викладання українською мовою.

У HRW зауважують, що серед іншого, нав’язувані Росією зміни в системі освіти на окупованих територіях порушують інші міжнародні стандарти прав людини, зокрема заборону пропаганди війни, право дитини здобувати освіту рідною мовою та право батьків мати вибір щодо освіти своїх дітей.