У центрі Львова відкрили фотовиставку про кримських політв’язнів

Джерело: ukrinform.ua

У центрі Львова, на площі Ринок, відкрили фотовиставку "Крим очима громадянських журналістів: 10 років у неволі» – 48 світлин виклали у вигляді кримськотатарської тамги.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це майже 100 квадратних метрів фотодоказів знущань російських окупантів над кримськотатарським народом. Вони зроблені громадянськими журналістами, які ризикуючи життями, фіксували арешти, обшуки, судові розправи у різні періоди після незаконної анексії півострова", – зазначили організатори виставки з Центру прав людини ZMINA.

В оргкомітеті зауважили, що здебільшого громадянські журналісти – це кримськотатарські активісти та родичі політичних в’язнів, які вимушені працювати анонімно. За десять років окупації багатьох із них незаконно ув’язнили. Зараз у цьому списку 17 імен, серед яких журналіст "Радіо Свобода" Владислав Єсипенко, громадянські журналісти Амет Сулейманов, Ірина Данилович, Сервер Мустафаєв, Осман Аріфмеметов, Марлен Асанов та інші. Оскільки Росія не може повністю придушити свободу слова на рівні законодавства, окупаційна влада постійно шукає приводи затримувати журналістів, проводити обшуки в їхніх помешканнях і звинувачувати у диверсіях чи тероризмі.

На площі Ринок також працює інформаційний намет, де можна написати листи в’язням Кремля у межах акції підтримки "Листи до вільного Криму".

Як повідомлялося, фотовиставка «Крим очима громадянських журналістів: 10 років у неволі» експонується у п’яти обласних центрах – Одесі, Івано-Франківську, Львові, Хмельницькому та Дніпрі. Організатор – Центр прав людини ZMINA за підтримки Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим та Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.