Вплив цукру на організм та харчові звички

Для харчової промисловості цукор є найдешевшим підсилювачем смаку, а також має багато інших корисних для виробників харчових продуктів властивостей. Наприклад, він перешкоджає розмноженню бактерій, затримує воду в їжі та може поєднувати, здавалося б, несумісні смаки. Тому не варто дивуватися, що він з’являється і в продуктах, до яких взагалі не має жодного відношення (кетчуп або паштети), досить прочитати інформацію про склад продукту. Цукор належить до так званих простих вуглеводів. Поряд з ним у цій групі знаходиться мед або фруктовий цукор, тобто фруктоза. Є також складні вуглеводи, такі як крохмалі або клітковина. Прості цукри іноді називають «швидкими», тому що рівень глюкози в крові швидко підвищується при їх вживанні, а також швидко падає. 

Залежність від цукру

Багато спеціалістів вважають, що рафінований цукор є своєрідним наркотиком. Під час рафінування (відбілювання) з цукру зникають усі мінерали та вітаміни. Він швидко засвоюється організмом і не створює запасу довготривалої енергії. Подібно до наркотиків, він викликає звикання і приносить швидке, але тимчасове полегшення, оскільки організм починає тимчасово виділяти гормон радості – дофамін. Постійні підйоми і спади енергії та гарного настрою пов’язані з великими коливаннями рівня цукру в крові, що викликає втому. Ви також можете помітити безпідставні перепади настрою, схильність до депресій, безсоння та порушення мозкової діяльності, що проявляється у депресивних станах, коли Ви відчуваєте, що «голова зовсім не працює».

Солодке шкодить кишківнику і шкірі

Переїдання солодкої їжі може мати набагато гірший ефект у плані збільшення ваги, ніж вживання жирної їжі та фастфуду. Ще один наслідок – порушення мікрофлори в кишківнику, адже цукор сприяє зростанню дріжджоподібних грибів і знищує корисні кишкові бактерії. Такий дисбаланс не тільки викликає такі проблеми, як нудота і метеоризм, але й сприяє запальним захворюванням, які можуть проявлятися в проблемах шкіри, таких як прищі або екзема. Загальний стан шкіри також погіршується, оскільки цукор пошкоджує білки шкіри, колаген і еластин. Шкіра при цьому втрачає еластичність і життєву силу, з’являються передчасні зморшки. Перш ніж купувати дорогі креми, подумайте про свої харчові звички, які просто потрібно змінити. Ще одним наслідком переїдання солодкого є посилення карієсу. Він загрожує не лише дітям, а й дорослим.

Найсерйознішим сигналом «підсолоджування» організму є серйозні захворювання, які може викликати цукор.

Оскільки майже 75% імунної системи знаходиться в кишківнику, Ви можете поступово втратити здатність боротися із поширеними вірусними захворюваннями. Підвищений цукор у крові є причиною так званої резистентності до інсуліну, яка являє собою постійне зниження вироблення цього гормону, що уповільнює всмоктування глюкози. І це всього один крок до розвитку діабету або запального захворювання печінки, яке в гіршому випадку закінчується цирозом. Але цукор також сприяє і іншим «цивілізаційним прокляттям», таким як високий кров’яний тиск або низка серцево-судинних захворювань. Цукор міститься в йогуртах, заправках для салатів, соусах для спагеті, кетчупі та деяких м’ясних продуктах. Тож уважно читайте склад і шукайте натуральні смаки, і уникайте напівфабрикатів, готових страв і ковбас. 

Потрібно споживати складні цукри, до складу яких входять злаки, овочі, бобові, горіхи, рис, мак, свіжі фрукти.

Трохи кориснішим за білий цукор є коричневий, який не очищали від патоки під час виробництва, що надає йому типовий карамельний смак. Але кількість вітамінів і мінералів у коричневому цукрі також невелика. В організмі нормальний рівень цукру допомагає підтримувати хром, що також знижує апетит до солодкого. Якщо Ви хочете позбутися цукрової залежності, то повинні робити це поступово: повільно зменшуйте споживання солодощів.

Джерело: zhinka.in.ua