Пʼятий Рівненський міжнародний кінофестиваль «Місто Мрії» оголосив переможців

Джерело: detector.media
Протягом чотирьох фестивальних днів глядачі — мешканці Рівного та гості міста — отримали можливість переглянути українські та іноземні фільми повного метру, а також художні та документальні короткометражні фільми та відвідати позаконкурсні заходи.

Пʼятий Рівненський міжнародний кінофестиваль «Місто Мрії» оголосив переможців. Протягом чотирьох фестивальних днів, 5-8 червня, глядачі — мешканці Рівного та гості міста  — отримали можливість переглянути українські та іноземні фільми повного метру, а також художні та документальні короткометражні фільми та відвідати позаконкурсні заходи. Про це “Детектору медіа” повідомили у пресслужбі кінофестивалю. 

Гран-прі фестивалю присуджено фільму «Як там Катя?», режисерка Крістіна Тинькевич. 

У конкурсі повнометражних ігрових фільмів визнано наступних переможців: 

  • «Уроки толерантності», реж. Аркадій Непиталюк — 1 місце 
    «Памфір», реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук — 2 місце
  • «Бачення метелика», реж. Максим Наконечний — 3 місце 

У конкурсі короткометражних ігрових фільмів переможцями стали такі стрічки: 

  • «Істина», реж. Тамара Деніч, Сербія, Німеччина — 1 місце 
  • «Солдатик», реж. Данило Дедков, Україна — 2 місце 
  • «Театральна», реж. Аліна Панасенко, Україна — 2 місце
  • «Не 80-ті», реж. Марлеен Валієн, Німеччина — 3 місце 

Спеціальні відзнаки журі присуджено наступним фільмам: 

  • «Золота рибка», реж. Юлія Орленко — відзнака кінокритиків 
  • «На нашому місці», реж. Андрій Остріковський — відзнака за актуальний погляд 

Журі конкурсної програми «Поранена Земля», де були представлені короткометражні документальні фільми на тему екологічних проблем, спричинених війнами, обрало наступних переможців: 

  • «Прихована загроза: Довкілля. Війна. Донбас», реж. Анастасія Куриленко 1 місце 
  • «Незламні енергодарці», реж. Микола Карнаух — 2 місце 
  • «Як я святкувала день російської мови у Херсоні», реж. Катерина Кроха — 3 місце 

Пʼятий Рівненський міжнародний кінофестиваль «Місто Мрії» пройшов на перетині мистецтв – кіно та музики, у партнерстві з музичним фестивалем «Рівненські класичні резиденції», в межах впровадження Стратегії розвитку культури міста Рівного. Дні кінофестивалю пройшли у залі камерної та органної музики Рівненської обласної філармонії. Організатор кінофестивалю – ГО «Рівненська обласна організація «Українська асоціація маркетингу». 

Фестиваль фінансується Європейським Союзом у межах проєкту EU4Culture, що реалізується Goethe-Institut у партнерстві з Czech Centers, Danish Cultural Institute та Institut Français у Грузії. 

Раніше ми повідомляли, що у 2024 році Рівненський міжнародний кінофестиваль «Місто Мрії» відбудеться після чотирирічної перерви, пов’язаної з COVID-19 та початком повномасштабного вторгнення військ Росії на територію України.

На відбір до конкурсної програми кінофестивалю організатори отримали понад 100 ігрових і документальних фільмів з України, Німеччини, Польщі, Грузії, Словенії, США, а також — фільми, виготовлені у копродукції: Україна / Франція, Україна / Хорватія / Чехія / Швеція, Україна / Франція / Польща / Чилі / Німеччина / Люксембург, Україна / Австрія, Україна / Італія / США, Україна / Польща, Сербія / Німеччина.

До конкурсних показів було відібрано 34 фільми, які змагатимуться у трьох номінаціях:

  • ігрові повнометражні фільми;
  • ігрові короткометражні фільми;
  • документальні короткометражні фільми (конкурс фільмів «Поранена Земля» на тему екологічних проблем, спричинених війнами).

Фото Анатолія Мізерного