Media Development Foundation допомогла (пере)запустити 17 медіа в прифронтових та звільнених регіонах

Кожне медіа пройшло навчальну програму, розробило стратегію розвитку та нову айдентику, отримало фінансування.

Проєкт Local Media Relaunch Initiative від Media Development Foundation за неповний рік роботи допоміг запустити шість медіа та перезапустити ще 11 видань із прифронтових та звільнених регіонів. Про це повідомили «Детектору медіа» виконавчий директор MDF Євген Заславський і керівник проєкту запуску медіа від MDF Олексій Хуторний.

Проєкт Local Media Relaunch Initiative стартував у серпні 2023 року. На сьогодні у програмі беруть участь 17 медіа з одинадцятьох областей України — з прифронтових та деокупованих територій.

Шість медіа в рамках проєкту запустили «з нуля». Це — «Відбудова. Запоріжжя»«Вільногірськ In.ua» (Дніпропетровщина),  Soda (Запоріжжя), «Точка сходу» (Донеччина, Луганщина), «Місто та річка» (Дніпро), «Кордон.Медіа» (Суми).

Ще 11 — це медіа, які вже працювали, але потребували покращення своєї організаційної спроможності. Це — Чернігівська медіагрупа (mistosumy.com, slavutych.info, mynizhyn.com), «МикВісті» (Миколаїв), «Білозерка.Інфо», «Бердянськ 24», «Локатор медіа» (Бердянськ), «Медіапорт» (Харків), «Східний фарватер», «Антикорупційний вимір» (Одеса), «Погляд» (Київщина), «Холіварня».

Як повідомив Хуторний, за цей час разом з менторами та експертами кожне медіа розробило загальну стратегію розвитку, контентну стратегію та контентне планування, P&L, Cashlow, фандрейзинг та ризик-плани. Також усі учасники прослухали навчальну програму з менеджменту, контенту та дистрибуції контенту.

У рамках програми кожне медіа отримало фінансування і завдяки цьому зуміло розширити свою команду. Також за підтримки MDF медіа, що запускаються, розробили та запустили нові вебсайти, а ті, які перезапускаються, оновили вже існуючі сайти.

Крім того, разом з провідними українськими артдиректорами медіа розробили нову айдентику і почали використовувати її у своєму позиціонуванні.

За словами Заславського, менторами та експертами у проєкті виступають «108 найкращих мізків країни». Це, зокрема, виконавчий директор «Української правди» Андрій Боборикін, директор Ria Media Олег Горобець, головна редакторка Liga.net Юлія Банкова, співзасновник медіахабу «Твоє місто» Тарас Яценко, журналіст Андрій Діхтяренко, а також Юлія Саліженко, Інна Гребенюк, Андрій Вдовиченко, Артем Арутюнян та інші. «Це люди, які працюють з бізнесом, з контентом, з маркетингом тощо», — сказав Заславський.

На сьогодні робота з чинними учасниками триває. Тим часом команда планує набрати ще п’ятьох учасників, а кількох теперішніх, на їхню думку вже спроможних, перевести в проєкт Community Leaders. Загалом проєкт триватиме до березня 2025 року за підтримки Євросоюзу.

Максим Савченко з видання «Відбудова Запоріжжя» розповів, що за підтримки менторів медіа впровадило планування, розробило посібник для співробітників з підготовки публікацій, фінансову стратегію та проєкт медіакіта. Ці документи максимально систематизували їхню роботу, а завдяки плануванню вдалося збільшити виробництво контенту й частку ексклюзивних матеріалів, каже Савченко.

«Головною зміною в редакції під час програми стало запровадження чіткого розподілу роботи на менеджмент, контент та дистрибуцію. Зараз нам вдалося досягти балансу, коли у кожного представника є чітке коло питань, якими він займається щодня. І семінари та тренінги, знову ж таки з медіаменеджменту, контенту та дистрибуції, дуже допомогли нам у їх вирішенні!» — розповів Олег Деренюга з «МикВістей».

«Ми повірили в себе, розширили команду медіа, створили громадську організацію, почали писати грантові заявки, навчатися та розвиватися професійно, маємо можливість обмінюватися корисним досвідом з іншими учасниками програми, збільшили аудиторію на сайті та у Facebook, відкрили власний Telegram-канал, генеруємо нові ідеї для подальшого розвитку», — каже Наталія Свирида з «Білозерка.Інфо».

Нагадаємо, у квітні Media Development Foundation створила «мапу новинних пустель» в Україні — громад, які не отримували достатньої кількості перевіреної інформації про місцеві виклики та події.

У травні 2023 року Media Development Foundation представив результати дослідження про стан українських незалежних регіональних редакцій за рік повномасштабного російського вторгнення. Були опитані 44 редакції, 39 із яких — регіональні і 5 — національні.

Джерело