В українських медіа майже відсутня суспільно-політична інформація з Криму, — дослідження ІМІ

Більшість інформації в онлайн-медіа України, що стосується КримуУкраїнські медіа у висвітленні ситуації в окупованому Криму зосереджуються на ударах по півострову, натомість майже відсутня інформація щодо суспільно-політичного життя там. Про це йдеться у дослідженні Інституту масової інформації контенту 10 загальнонаціональних онлайн-медіа, проведеного із 16 по 23 травня 2024 року. 

Згідно з дослідженням, більшість інформації в онлайн-медіа України, що стосується Криму, присвячена: 

  • ударам по військових об’єктах на півострові, зокрема по російському Чорноморському флоту, – 46% матеріалів; 
  • 24% матеріалів стосуються заходів, присвячених 80-й річниці депортації кримських татар; 
  • у 9% матеріалів ідеться про тиск чи переслідування мирних мешканців півострова окупаційною владою та силовими структурами. 

Натомість в українських медіа практично відсутня інформація щодо суспільно-політичного життя на окупованому півострові.  

Жителі Криму не мають змоги дізнаватися про соціальну складову буття на півострові з українських медіа, а люди, які переїхали з Криму до материкової частини України, тим більше залишаються малопоінформованими про життя на півострові. 

 «Відповідно, кримчани можуть відчувати певний інформаційний вакуум. Цю нестачу інформації люди змушені заповнювати з малодостовірних джерел, як-от російські медіа чи неверифіковані сторінки в соціальних мережах», – вважає аналітикиня ІМІ Олена Голуб. 

Що пишуть медіа про Крим 

Дослідження проводилося в період із 16 до 23 травня 2024 року включно в 10 загальнонаціональних медіа: «Українська правда», «Бабель», Суспільне, «Гордон», ТСН, УНІАН, Укрінформ, Obozrevatel, LB.ua, «Еспресо». 

Протягом моніторингового періоду експерти переглядали стрічки новин на предмет матеріалів, що стосуються півострова. 

Нагадаємо, що в українських онлайн-медіа у матеріалах про військових ЗСУ лише у 3% згадують про жінок-військовослужбовиць.

Дослідники ІМІ фіксують, що порівняно з 2021 роком показник присутності жінок-військовослужбовиць у матеріалах українських медіа зменшився на 2%. 

Фото: ІМІ 

Джерело