Електрична або газова духова шафа: їх особливості і що практичніше?
Для багатьох найсмачнішими стравами є ті, які приготовані в печі. Оскільки традиційну піч облаштувати у квартирі, та й у сучасному приватному будинку дуже складно, для приготування їжі багато господинь воліють використовувати духовку. Найпоширенішими є газові та електричні духові шафи. Про їхні особливості і піде мова в цьому огляді, який ми склали в партнерстві з фахівцями Львів Ремонт.
Яка духовка краща: газова чи електрична
Насамперед, слід зазначити, що вибираючи тип духовки необхідно враховувати технічні особливості житла. Якщо до будинку або квартири не підведений газ, вибір однозначний – тільки електродуховка. Якщо в будинку є і газ і електрика, але проводка не розрахована на великі навантаження, варто віддати перевагу газовому обладнанню. Але якщо технічних обмежень для підключення обох варіантів немає, потрібно приймати рішення порівнявши основні параметри. Який прилад набере більше плюсів, той і вигідніше купувати. Для зручного порівняння, розглянемо докладніше кожен із параметрів для електро та газової духовок.
Який прилад економніший
Для розрахунків можна використовувати пропорцію: для вироблення 1 кВт енергії потрібно приблизно 0,1 кубометра газу. Враховуючи поточні ціни на ці види енергії, можна зробити висновок, що використання для приготування їжі газової духовки економічно вигідніше. Крім цього одним з важливих плюсів газових духових шаф є їх ціна – вони дешевші від своїх електричних родичів. Однак, якщо порівняти ці типи духових шаф за функціоналом, то навіть суттєва економія навряд чи порадує господарок.
Які духовки мають ширший функціонал
При виборі духовки господині звертають увагу не лише на економічність та зовнішній вигляд. Головним критерієм переважно стає функціонал – набір можливостей, якими оснащена духовка.
Найчастіше газові духові шафи менш функціональні електричних. Однією з причин цього вважається те, що в газовій духовці лише один газовий пальник, розташований в нижній частині робочої камери, що явно не достатньо для приготування цілого ряду страв. Але для зручності використання більш дорогі моделі оснащують електрозапалюванням, конвекційними технологіями, багаторівневими телескопічними напрямними, а також можуть доповнювати верхнім електротеном, для забезпечення функції грилю, та функціоналом НВЧ печі. Також часто газові духові шафи мають функцію самоочищення (гідролізну або каталітичну). Щоб забезпечити безпеку, при експлуатації газової духовки багато моделей забезпечені функцією газ контролю, яка автоматично відключає подачу газу при згасанні полум’я пальника.
Функціонал електричних духових шаф практично необмежений. Це і режим розморожування продуктів, і функція приготування кількох страв одночасно, що дозволяє економити як електрику, а й час. Багато електродуховки мають піролітичну систему самоочищення, яка розігріває духовку до 500 градусів і спалює всі забруднення, що накопичилися. Завдяки різному поєднанню наявних в духовці ТЕНів: знизу, на задній стінці і у верхній частині духової шафи, а також конвекційного вентилятора, є можливість приготувати найвишуканіші страви, які ніколи не вийдуть в газовій духовці.
Тому за функціоналом лідерство з відривом утримує електродуховки.
У якій духовці їжа прогрівається більш рівномірно
Важливим аспектом при приготуванні смачних страв вважається рівномірність прогріву повітря всередині робочої камери духовки. Оскільки в електричних версіях є кілька ТЕНів, які розташовані в різних місцях шафи, то за цим показником електродуховка перевершує газові, навіть якщо оснащені конвекційним вентилятором. Тому будь-яку страву легко приготувати в електродуховці.
Які духові шафи безпечніші
При приготуванні їжі в духових шафах, окрім небезпеки отримання опіків шкіри від високих температур всередині робочої камери, існує ще дві небезпеки: в електродуховках ризик ураження електрострумом, а в газових – небезпека вибуху газу. Щоб уникнути цих факторів, газові духовки оснащують системою газ контролю, а електричних передбачають спеціальні системи контролю попадання напруги на корпус приладу. Але незважаючи на всі старання виробників, поки що на першому місці по безпеці знаходяться електродуховки. Крім цього в електричних версіях духових шаф існує захист від перегріву внутрішніх поверхонь духової шафи, що робить його експлуатацію безпечнішою.
Якщо підсумувати все, електродуховки хоч і дорожчі (як за вартістю, так і за експлуатаційними витратами) але вони безпечніші і мають ширший набір функцій, що дозволяє господаркам готувати більший асортимент страв.