У Києві провулок Достоєвського перейменували на честь поета і військового Максима Кривцова

Джерело: detector.media
В процесі дерусифікації та декомунізації Київрада перейменувала ще сім вулиць та провулків столиці.

У Києві перейменували колишній провулок Федора Достоєвського на честь полеглого українського поета і військовослужбовця Максима Кривцова. Про це повідомили у Київраді.

Київрада у процесі дерусифікації та декомунізації міських об’єктів перейменувала ще сім вулиць та провулків у столиці на честь захисників України.

Так, провулок Достоєвського у Подільському районі Києва перейменовано на честь українського поета, військовослужбовця, молодшого сержанта Збройних сил України Максима Кривцова (позивний Далі).

Крім того, інші вулиці Києва було названо в честь:

  • українського військового льотчика, Героя України В’ячеслава Радіонова із Запоріжжя, який ціною власного життя врятував повний склад авіабригади,
  • історика, ветерана полку «Азов» і засновника видавництва «Орієнтир» Миколи Кравченка ,
  • старшого солдата Сил тероборони ЗСУ Геннадія Афанасьєва,
  • солдата Нацгвардії, учасника Революції Гідності Олега Дідушка,
  • командира 1-го батальйону окремого загону спецпризначення НГУ «Азов», Героя України Олега Мудрака,
  • командира відділення 503 Окремого батальйону морської піхоти ЗСУ Максима Токарева.

Нагадаємо, кулеметник, поет і фотограф Максим «Далі» Кривцов загинув на передовій 7 січня 2024-го. Йому було 33 роки. 11 січня з Максимом попрощалися в Києві, а поховали героя в його рідному Рівному 12 січня.

Максим Кривцов був учасником Революції гідності у 2013–2014 роках, до лав ЗСУ долучився добровольцем у 2014-му. Згодом працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і в Veteran Hub. Коли в лютому 2022 року Кремль почав повномасштабне вторгнення в Україну, Кривцов знову став до війська.

Тема контрасту між військовим і цивільним життям є частим мотивом його творчості. У 2023 році у видавництві «Наш Формат» вийшла його перша повноцінна збірка «Вірші з бійниці». Цю книжку Український ПЕН-клуб вніс до переліку найкращих новинок року.

Вірші Максима Кривцова також виходили у збірках з творами інших поетів: «Книга Love 2.0. Любов і війна», «Там, де вдома: 112 віршів про любов та війну», «Колискова 21 століття. Vol. 1: що тебе заколисує?», «Поміж сирен. Нові вірші війни».

Один із його найвідоміших віршів — «Жовтий скотч» став саундтреком від гурту «Юркеш» до фільму «Наші котики». У 2023 році команда кінообʼєднання «Вавилонʼ13» також екранізувала два його тексти: «Він переїхав в Бучу» та «Я вирушив автостопом».