1 серпня – свято Маковія – що треба зробити на Медовий спас

З 1 вересня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новоюліанський церковний календар. У 2024 році всі церковні свята з фіксованою датою відзначаються на 13 днів раніше. Тому перший з трьох літніх Спасів — Медовий спас (Маковія) святкуватиметься 1 серпня. “Прямий” нагадує, що обов’язково треба зробити у цей день.

На Маковія віряни приносять до церкви мак, мед, різнотрав’я, воду, а також різні польові квіти й освячують їх. Такі букети називаються маковійчики або маковійки. В них можуть бути чорнобривці, барвінок, айстри, жоржини, гвоздики, базилік, полин, інші трави та літні квіти. Але обов’язково в такому букеті мають бути стиглі голівки маку.

Вважається, що всі трави та квіти, яких торкнеться свята вода, стають цілющими, а тому зберігати їх потрібно біля ікон. Потім з них можна заварювати настої, робити мазі та просто прикладати до хворого місця.

Свяченим маком також захищаються від нечистої сили.

Після освячення маку, меду та трав у церкві, треба вдома влаштувати святкову трапезу. На ній необхідно їсти пісні страви, а також всі ті продукти, які були освячені. Це необхідно, аби правильно увійти в стан дотримання Успенського посту, який вважається досить суворим.

Також варто спекти макові пиріжки або будь-які інші смаколики з медом та пригостити ними рідних та нужденних.

Раніше “Прямий” розповідав, чого не можна робити на свято Маковія, а також які страви варто вживати на Успенський пост.

Джерело: prm.ua