Успенський піст 2024: що можна і не можна їсти

Успенський піст – один із чотирьох найбільших постів у православ’ї, названий на честь свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Успенський піст 2024 року починається 1 серпня і закінчується 14 серпня. Це один з найкоротших постів: він триває два тижні – з Медового спаса до дня Успіння Богородиці.

За суворістю Успенський піст можна порівняти лише в Великим постом, тому що вірянам варто повністю утримуватися від їжі тваринного походження, молочних продуктів, риби й морепродуктів.

У понеділок, середу та п’ятницю можна їсти рослинні страви без олії та теплової обробки, а у вівторок та четвер дозволяється гаряча (термічно оброблена) їжа. На вихідних, окрім гарячої їжі, також допускається вино, а в Преображення Господнє, він же Яблучний спас, 6 серпня, можна їсти рибу.

Зазначимо, що такі суворі правила посту актуальні лише для ченців. Віряни ж можуть скласти посильний календар харчування самостійно, або ж разом зі своїми духівниками.

Успенський піст не варто тримати людям з хронічними хворобами, військовим, людям похилого віку, вагітним і жінкам, що годують, дітям і всім, кому піст може нашкодити.

Джерело: prm.ua